Gyakori kérdések és válaszok
Mikor kell alkalmazni egy osteopathiás kezelés?
Igazából az indikációk alatt felsoroltam, hogy mely alkalmakkor érdemes egy osteopathtal megnézetni a lovat, de általánosságban azt tudom mondani, hogy akkor, amikor olyan problémával találkozol szembe, amely még nem tartozik az állatorvosi kategóriába (pl. kifejezett sántaság).

Milyen sűrűn kell?
Az általános tapasztalat az, hogy hobby lovaknál évente 2-3 alkalommal komolyabb sportteljesítményt nyújtó lovaknál évente 4-5 alkalommal egy osteopáthiás vizsgálat nem árt. Természetesen ez nem bebetonozott szabály, hanem egy irányadó szám. Ha a lovas nem érzi, vagy a ló nem mutatja szükségességét akkor indokolatlan a kezelés.

Milyen szakágban javasolt?
Gyakorlatilag szakág független az osteopathia. Az ugrólovaknál főleg lapocka és csípő problémák lépnek fel, a díjlovaknál hát és lapocka és nyak, a western lovaknál főleg a csípő, far, csánk problémák, míg a fogatlovaknál főleg váll és hát.
A hobby lovaknál a rendszertelen használat miatti izomfájdalmak a jellemzők

Miben különbözik a csontkovácsolástól és a masszírozástól?
A csontkovácsolástól abban, hogy nem csak az ízületeken, gerincen dolgozik, míg a masszírozástól, hogy nem csak az izmokon. Mobilizálja az ízületeket, gerincet, mint a csontkovácsolás, de az izmokat is hozzálazítja, így kisebb a valószínűsége, hogy a feszes izmok az ízületet „visszahúzzák” a rossz pozícióba. A kezelést egyéb fizioterápiás kezelésekkel is (pl. mágnes terápia, iszapkezelés, meleg- és hidegterápia) ki lehet egészíteni.

Mennyi ideig tart egy kezelés?
Egy kezelés általában 1-1,5 óra. Megjegyzem: az osteopathia és az akupunktúra sem csodaszer. Egy kezeléssel javulás érhető el, de gyógyulás nem! Általában 2-3 kezelés szükséges ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérjük. Nem szabad elfeledni,hogy a probléma a legritkább esetben alakul ki egy alkalom után,így az ember ne várja,hogy a megoldás  egy kezeléssel megtörténjen!