Megbetegítő tényezők

A kínai orvoslás szerint a betegségek kórokozói a külső környezetből és a belső, érzelmi világunkból eredetnek.

Külső vagy klimatikus tényezők:

 • Szél
 • Hideg
 • Nedvesség
 • Hőség
 • Szárazság

Szél:
A Szél, mint külső megbetegítő faktor a Fa elemhez tartozik. A Szél mindegyik másik külső Elemmel össze tud kapcsolódni. Azon kívül van egy, un. Belső Szél is, amelyik érzelmeken keresztül betegíti meg a Máj funkciókört.
Tünetek:
Ugráló, váltakozó helyeken fel és eltűnő tünetek. Általában lázzal (melegkedvelő), könnyű köhögéssel és bőrbetegségekkel lép fel.

Hideg:
Szoros kapcsolatban áll a Víz elemmel.
Tünetek:
Láz hidegérzéssel, hideg végtagok, felborzolt szőr, felhúzott hát és nedvesség a nyelven. A Hideg, amelyik a belsőig hatolt hasmenést és hát- és végtagfájdalmat okozhat.

Nedvesség:
A Nedvesség szoros kapcsolatban áll a Föld elemmel.. Általában a Nedvesség áll a Lép és Gyomor funkciókör túlterhelésének, zavarának vagy gyengeségének a hátterében. Ezen zavarok érzelmeken keresztül és/vagy erős külső nedvesség hatására (pl. nedves takarmány) is kiváltódhatnak. A nedvesség gyakran Hőséggel és Hideggel kombinálódik.
Tünetek:
Teljesítménycsökkenés, dagadt lábak, vizes szövetek, emésztési zavarok.

Hőség:
A Tűz elemhez tartozik. Gyakran jár magas lázzal, szomjúsággal, vörös nyelvvel, esetleg hasmenéssel vagy erős izzadással. Gyakran a Szív, Vékonybél, Vastagbél és Szívburok funkciókörök sérülnek.
Tünetek:
Nyugtalanság, idegesség, magas láz, sokk-tünetek, szomjúság

Szárazság:
A Fém elemmel van szoros kapcsolatban. Gyakran a Tüdő funkciókört találja meg, mert ez e funkciókör felelős a nedvek szétoszlatásáért a szervezeten belül.
Tünetek:
„hűvös” Szárazság- száraz köhögés, eldugult orr, száraz nyelv világos fehér lepedékkel.
„meleg” Szárazság- heves köhögés, váladékkal (köpet), száraz orr és száraz nyelv sárga lepedékkel

vissza az elejére

Belső vagy érzelmi kórokok:

 • Öröm
 • Izgalom, izgatottság, düh
 • Aggódás
 • Tépelődés
 • Szomorúság, Bánat
 • Félelem
 • Ijedtség

Az embergyógyászathoz hasonlóan a lovaknál is a hét érzelem megbetegítő faktorként szerepel. A lovaknál azonban van még egy különleges hármas csoportosítás is.

Öröm:
A Tűz elemhez tartozik. A Szív funkciókörrel van szorosabb kapcsolatban. A túl sok jó kedv egy Szív-Qi gyengüléshez vezethet.

Izgalom, izgatottság, düh:
A Fa elemhez tartozik. Az izgatottság szoros kapcsolatban van a Máj és Epehólyag funkciókörrel. Egy folyamatosan fennálló zavar a Máj funkciókörben dühkitöréshez vagy esetleg depresszióhoz vezethet.

Aggodalom:
A Fémhez és a Földhöz tartozik. A folyamatos aggodalom a Tüdő vagy a Lép funkciókör zavarához vezet.

Tépelődés:
A tépelődés a Földhöz van rendelve. A folyamatos tépelődés a Lép funkciókör zavarához vezethet, ami fáradsággal, izzadékonysággal és fokozott nyugalomigénnyel jár.

Szomorúság, bánat:
A Fém elemhez tartozik. Elsősorban a Tüdő funkciókört másodsorban a Lép funkciókört betegíti meg.

Félelem:
A Víz elemhez kötődik. A félelem egy ismert, már megélt rossz élménytől való menekülés.
Elsősorban hiányt okoz a Vese majd a Szív funkciókörökben. A folyamatosan, hosszúideig fennálló félelem e funkciókörök gyengüléséhez vezethet.

Ijedtség, rémület:
A Tűzhöz és a Vízhez tartozik. Az ijedség v. rémület egy hirtelen bekövetkező veszélyhelyzet elhárítására alkalmas. A veszélyhelyzet után hiány alakulhat ki a Szív és a Vese funkciókörökben. A folyamatosan visszatérő rosszélmények károsíthatják a Szív funkciókört.

A csoport: aktivitásnövekedés menekülési reflex nélkül

Jókedv, öröm

Izgatottság, düh

Szív funkciókör

Máj funkciókör

B csoport: teljesítménycsökkenés, aktivitáscsökkenés

Aggodalom

Tépelődés

Szomorúság

Tüdő funkciókör

Lép funkciókör

Tüdő funkciókör

C csoport: aktivitásnövekedés menekülési reflexszel

Félelem

Ijedtség, rémület

Vese majd Szív funkciókör

Szív majd Vese funkciókör

A csoport:
A jókedv és az izgalom először is egy aktivitásnövekedéshez vagy akár nyugtalansághoz esetleg agresszióhoz vezethet. A C csoporttal ellentétben azonban itt nincs menekülési reakció. Egy hosszantartó és állandó érzelmi behatás zavart okozhat a Szív és a Máj Qijében különösen akkor, ha ez egy "belső széllel" jár együtt.

B csoport:
Az aggodalom, tépelődés és a szomorúság a második érzelmi csoporthoz tartozik a lovaknál. Ezek aktivitás csökkenéshez, levertséghez, teljesítmény csökkenéshez, folyamatos nyugalomigényhez vezethetnek, és esetlegesen együtt járnak légzési nehézségekkel és köhögéssel. Megfigyelhető egy felborzolt, fénytelen szőr. A Tüdő és Lép funkciókörök sérültek ill. teljesítményük zavart szenved és ebből következően a védekező Qi, a Wei-Qi, gyenge. Ennek következménye, hogy a külső kórokozok könnyen a mélyebb rétegekbe, tudnak hatolni. Relatív gyorsan lépnek fel ezek a tünetek egy istálló vagy tulajdonos váltás után esetleg egy rossz tartáskörülmény miatt.

C csoport:
A félelem és az ijedség egy aktivitásnövekedést eredményez, amely menekülési reakcióval jár együtt. Gyakran egy hiány található a Vese vagy a Szív funkciókörben, amelyek érzelmi túlreagálásokat eredményeznek (félelem, ijedősség, pánikrohamok).

A tartás és felnevelési hibák, az esetleges sérülések, és az ezekkel járó érzelmek (emóciók) különböző energetikai zavarokhoz vezethetnek:

 • A nedvesség és hideg először is a Tüdő, Vese és Hólyag funkcióköröket befolyásolja negatívan.
 • A rossz takarmány minőség vagy a hiányos takarmányozás zavart okozhat az emésztésért felelős funkciókörökben. (Lép, Gyomor, Vékony- és Vastagbél)
 • Nem megfelelő kapcsolat az istállótársakkal vagy más lovakkal vagy egy esetleges istállóváltás (B csoport) először hat a Lép és Tüdő funkciókörökre esetleg a Szívre.
 • Nem elégséges vagy rossz mozgás, hibás lovaglás vagy túlkövetelés, sorozatos versenyzés először a Máj, Epehólyag majd a Vese funkcióköröket károsítja.
 • A sérülések, sebek, hegek a rajtuk keresztül futó meridiánokban energetikai zavart okozhatnak azzal, hogy a Qi szabad áramlását blokkolják.

 • vissza az elejére