Alapfogások

Simítás
A legsokoldalúbb masszázstechnika. Nem csak előkészíti a beteget a kezelésre, hanem összekötő mozdulatként is szolgál az egyes fogások között. Két típusát különböztetjük meg.
1. Könnyű simítás
Tenyérrel vagy csak az újbegyekkel végzett finom simítás, mely a bőrfelszín alatt található idegvégződésekre hat. Nyugtató hatása miatt a masszázs legelején szokták alkalmazni. Miközben a masszőr finom, simító mozdulatokkal eloszlatja a kezelt ló  félelmét, információkat nyer a páciens bőrének állapotáról, az esetleges rendellenességekről, fájdalmas pontokról.
2. Mélysimítás
Alkalmazásakor az izomszöveteket a masszőr a csonthoz nyomja. Kizárólag a finom simításokkal már ellazított testrészen szabad használni. Különösen hatékony technika a nagy izomcsoportok kezelésénél. A mély simítások lazítják és nyújtják az izomszöveteket, általában az izomrostok irányát kell követnünk. A háton mély, lefelé vagy fölfelé irányuló simításokkal dolgozzon, elkerülve a gerincet; a végtagokon pedig a vér keringési irányát követve, a szív felé simítson.

Dörzsölés
A legrégebbi és leggyakrabban alkalmazott masszázsfogás. Nemcsak a bőr felső rétegének ingerlése a célja, hanem hatást gyakorol a mélyebben fekvő idegvégződésekre is.  
A  dörzsölés célja  a vérbőség fokozása, a bőr alatti kötőszövetekre, izmokra hatnak. A fogások fellazítják a kötőszövetben kialakult összenövéseket, a letapadt inakat, megszüntetik a myalgiás csomókat.

Gyúrás
A megfelelően végzett gyúrás rendkívül frissítő. Mechanikus és értágító fogás, melynek elsajátítása nagy ügyességet kíván. A helytelen technikával kezelt személynek fájdalmat okozhatunk, ami elvileg tilos. Mindig figyeljük a ló reakcióit! Mindig fontos visszajelzéseket kapunk a lótól.
Egy testrész ellazítását szolgáló gyúrás az izomszövet összenyomását, kiemelését és görgetését foglalja magában. Segítségével az izomrostok eltávolodnak egymástól, miáltal rugalmasabbá válnak. Oldja az egyes izmokat körülvevő kötőszövet merevségét.
A gyúrás sikere az egyenletes ritmuson alapul. A mozdulat mélysége és gyorsasága itt is változtatható. A gyors gyúrás rendkívül élénkítő, míg a lassú inkább altató hatású.  A ritmikus átmozgatás ellazítja annyira az adott testrészt, hogy a később mélyebbre is tudjon hatolni.

Rezegtetés, vibráció
Ezek a technikák az ellazító hatású rezgések révén segítenek a feszültségoldásban a masszázs elején és végén. A ritmusos rezgőmozgások váltakozó nyomást hoznak létre a bőr felületén. A műveletet ujjbegygyel, kisujjszéllel, ököllel, kézháttal vagy készülékkel végzik.
Magukba foglalják a bőrfelszínen végigpásztázó rezegtetéseket és a ringató mozdulatokat. A rázás és a ringatás könnyen elsajátítható játékos technika, a felszíni vibrálásokat azonban nehéz megtanulni, kitartást igényel.
Ízületi merevségnél, izomzsugorodásnál rendkívül jó hatású, de alkalmazható az előkészítő, fáradtságot szüntető, valamint a sportmasszázsnál is.

Ütögetések
A könnyed, lendületes ütögetések serkentik a vérkeringést, élénkítő és energetizáló hatásúak, fokozzák a bőr rugamasságát. Leginkább abban különbözik az előbb leírt fogásoktól, hogy ennél a módszernél a masszőr keze csak egy-egy pillanatra érinti a páciens testét. Az ütögetés történhet ujjbegyekkel, tenyérrel, félig zárt ököllel. Attól függően hat, hogy mely ütögetést és mennyi ideig alkalmazzák a kezelt felületen. Rövid ideig tartó ütögetésnél a bőrerek összehúzódnak, tónusuk fokozódik, a kapillárisok összeszűkülnek, és enyhén emelkedik a vérnyomás. Ha az ütögetés hosszú ideig tart, a bőr és a bőr alatti kötőszövet kapillárisai kitágulnak, így az érfalak tónusa csökken, a bőr kipirul, meleg lesz.
A mozdulatot lehetőleg könnyedek és rugalmasak legyenek, így nem idézhetnek elő fájdalmat. Járjon körbe egy adott testrészt, ne időzzön hosszan egy területen. Főleg húsosabb testfelületek masszírozására alkalmas. Csontos, vérző, zúzódásos testrészen soha ne használjuk, és kerüljük a vese és a hátgerinc tájékát is. Fokozottan figyeljünk a technika kivitelezésére. Nem szabad a lóban a hirtelen és nagy erejű mozdulatokkal félelmet kialakítani!

Nyomás
A statikus és körkörös nyomások skálája a hüvelyk-vagy kézujjakkal végzett mély, egy pontra irányuló mozdulatoktól a ököllel,könyökkel kivitelezhető, nagyobb területet érintő nyomásokig terjed: minél kisebb felületről van szó, annál mélyebbre hatolnak.
A könnyű nyomások megnyugtatják és felfedik a feszült izomterületeket, a mélyebbek összepréselik a merev szalagokat és megszüntetik a letapadásokat. A mély nyomáshoz használhatjuk a testsúlyunkat.
Ezt a technikát csak már korábban átmasszírozott területeken alkalmazzuk!