A masszázs hatásai

Hatása az izmokra és ízületekre
A masszázs hatására a megfeszült ellazulnak (detonizálás), az ernyedt izomzat pedig újult erőre kap, helyreállhat a normál izomfeszesség.
Intenzív testmozgás után az anyagcsere során termelődő tejsav lerakódik az izomszövetekben, ami izomlázat, izomgörcsöket eredményezhet.
A masszázs elősegíti a tejsav eloszlását és kiürülését a fáradt izomzatból, ezáltal enyhíti a fájdalom és fáradtságérzetet. A sportolók verseny előtti felkészítése során alkalmazott masszázs segít a fáradtság csökkentésében, javítja az izomtónust, fokozza az izom rugalmasságát és az összehúzódás erejét növelve, erősíti az izmokat.

Hatása a csontokra
Csont, vagy izületi sérülések után, mivel az izmok és ízületek mozdulatlanságra kényszerülnek, lelassul a helyi vérkeringés, nyirokpangás következik be, ez pedig duzzanathoz, izomletapadásokhoz vezet. Megfelelő masszázs alkalmazásával felgyorsíthatjuk a vér- és nyirokkeringést, eloszlik a duzzanat, fellazul az összetapadás, és az ízület visszanyeri egészséges aktivitását.

Hatása a vérkeringésre
A masszázs akár többszörösére is növelheti a felületes és a mélyen fekvő testszövetek vérellátását. A vérellátás javítja a sejtek oxigén- és tápanyagellátását. Emellett az érintés és az élénkebb vérkeringés a nyirokrendszer működését is serkenti, amitől javul a lerakódott salak és méreganyagok kiválasztásának és elszállításának hatásfoka.
A vér- és a nyirokkeringés megélénkülése gyúrással érhető el. A megfelelő immunvédekezés alapja pedig nem más, mint a kielégítő vérkeringés és a jól működő nyirokrendszer.

Hatása a szervekre
A masszázs belső szerveink működésére is hatással van. Ez abból adódik, hogy a belső szervek kapcsolatban állnak bőr bizonyos zónáival( Head zónák), és köztük reflexszerű (automatikus) reakciók léphetnek fel. A bőr ilyen jellegű zónáinak célirányos masszírozásával befolyásolhatjuk egyes szervek, mint például a vese, a máj vagy a szív működési zavarait. ezen az elven alapul a szegmentmasszázs, reflexzónák masszírozása, valamit a kötőszöveti masszázs.
A rendszeresen végzett masszázs a fizikai kondíció javításának kiváló módja, mely hatásánál fogva minden szakágban szereplő lovaknak egyaránt ajánlható.

A sportmasszázs további hatásai
- Csökkenti az izmok duzzanatait.
- Gyorsítja a sportsérülések gyógyulását, a sérülések utáni regenerálódást.
- Megszünteti az izomgörcsöket.
- Csillapítja a merev izmok okozta fájdalmakat.
- Nyugtató hatású, segít megszüntetni a fáradtságot, kimerültséget.